admin

İzmit Körfezi’nde biyoçeşitliliği tespit edilecek

Çalışma, Çamur, Dip Çamuru, İzmit Körfezi, Tespit

KOCAELİ (İGFA) – İzmit Körfezi’nin etrafını arıtma tesisleriyle donatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, körfezi gri bir görüntüden kurtardı.

Yavaş yavaş eski günlerine dönen İzmit Körfezi’nde yakın zamanda dip çamuru temizliği başlayacak. Büyükşehir Belediyesi temizlik öncesinde İstanbul Üniversitesiyle birlikte İzmit Körfezinde biyoçeşitliliğin belirlenmesi çalışması yaptı.

Çevre temizliği konusunda birçok projeye imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi için en önemli çalışmayı başlatıyor. İzmit Körfezi’ni kurtarmak için önemli olan dip çamuru temizlenmesi projesinde sona yaklaşıldı. İki etaptan oluşan temizlik çalışmasının ilk etabı kapsamında doğu baseninde 1 milyon 225 bin metrekare alanda toplam 9 milyon 462 bin 445 metreküp çamurun çıkarılması planlanıyor.

BİYOÇEŞİTLİLİĞİN TESPİTİ

Dip çamuru temizliğinin İzmit Körfezi’ne katkıları ve ileri dönemlerde muhtemel olumlu etkilerinin ortaya konması amacıyla bölgede Biyoçeşitlilik Durumunun Tespitine Yönelik Çalışma başlatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesiyle birlikte yapılan çalışma kapsamında İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesine ait ‘Yunus-S’ isimli araştırma gemisi İzmit Körfezi’ne geldi. “Yunus S” isimli araştırma gemisiyle İzmit Körfezi’nin doğu baseninde örnekleme çalışmaları yapıldı.

Dip çamuru çekilecek alanda 3 örnekleme noktası ve çalışma alanının dışarısında 1 adet referans örnekleme noktası belirlendi. 4 noktada yapılan çalışmalarda, deniz suyundaki değişken parametreler, besin tuzları, klorofil-a, bakteriyolojik analizler, fitoplankton analizleri, zooplankton analizleri, balık ve bentik organizma çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarla mevcut denizsel biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması amaçlandı. Dip çamurunu çekme işlemi öncesinde yürütülen çalışmalar çamurun çekildiği dönem ve sonrasını da kapsayacak şekilde ileriki dönemlerde de tekrarlanacak.

“İZMİT KÖRFEZİNİ UZUN YILLARDIR TAKİP EDİYORUZ”

Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Gerek deniz olsun gerek iç sular olsun suyun içinde yaşayan organizmalar ve her türlü biyoçeşitlilik açısından tespit, biyoçeşitliliği etkileyen faktörler, balık stoklarını etkileyen durumları belirliyoruz. İzmit Körfezi’nde uzun yıllardan beri takip ediyoruz. Benim doktora çalışmam da İzmit Körfeziydi. Doğal olarak İzmit Körfezini çok iyi biliyorum. 2014 yılından bu yana takip ettiğimiz bir bölge. Biliyorsunuz son dönemlerde Marmara Denizi çeşitli sorunlar yaşıyor. Alg patlaması, müsilaj ve artan denizanası vakası bunların başında geliyor. Bunları takip etmek amacıyla buradayız” dedi.

Prof. Okyar, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önemli bir çalışmayı başlatacak. İzmit Körfezi’nin doğu yakasında kalan dip çamuru çıkarılacak. Biz çamur çıkartma öncesinde, çamur çıkarma esnasında ve çamur çıkarma sonrasında Körfezin biyoçeşitliliğinin ne yönde değişeceğini tespit etmeye çalışıyoruz. Çünkü biyoçeşitlilik tespit çalışmaları oldukça önemli. Bir ekosistemin sağlığını gösteren en önemli kriterdir biyoçeşitlilik. Doğal olarak biz de ekosistemin bu süreçte yani çamur çıkarılma esnasında ve sonrasında yaşanacak değişimi tespit etmeye çalışacağız. Dip çamuru temizlendikten sonra bol miktarda bentik organizma dediğimiz yengeçler karidesler balıklar ile karşılacağımızı ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

© Telif Hakkı %year%, Tüm Hakları Saklıdır  |   Seojen
Lotobet - Beinwon - Beinwon - romabet - romabet - Jokerbet - Canlı maç izle - iddaa tahminleri - SMM Panel - SMM Panel - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi -
Quillbot - Instagram Reels Satın Al - Kastamonu Haber - Salus Medya - Hızlı Resim - Antalya haberleri - Youtube ücretsiz yorum -